Raad volgt meerderheid stemmers en kiest voor ontwerp zonder parkeren op de Langendijk

Inwoners en ondernemers dachten mee over de herinrichting van de Langendijk. Er was keuze uit drie ontwerpen door ontwerpbureau Haver Droeze. Eén voorstel met mogelijkheid voor parkeren in de straat en 2 voorstellen zonder parkeren in de straat (het ene voorstel heeft een apart voetpad, het andere niet).

Alternatief parkeren en veiligheid
Bij de bewoners leefden er vooral twee vragen: wat is het alternatief als je niet kunt parkeren op de Langendijk? En: hoe waarborg je op een andere plek de veiligheid? Voormalig wethouder Harry van Tilburg zegde toe dat parkeren op de noordkant van P1 een alternatief is voor parkeren op de Langendijk. Dit deel van de parkeerplaats wordt dan alleen toegankelijk voor binnenstadbewoners met een parkeervergunning. De wethouder beloofde in dat geval te kijken naar maatregelen die de veiligheid vergroten op P1. Denk bijvoorbeeld aan meer verlichting en camera’s.

Raad volgt voorkeur bewoners en kiest voor optie zonder parkeren
Het was uiteindelijk aan de toenmalige raad om verleden jaar een beslissing te nemen over de herinrichting. Zij liet zich leiden door de uitslag van de stemming onder de bewoners. Een tweederde meerderheid van de bewoners van de Langendijk koos voor de opties zonder parkeren. Met een voorkeur voor optie 2A. De raad heeft dit ontwerp aangenomen.

Binnenkort praten we je bij over het vervolg

Voorstel 1 nieuwe bestrating met parkeren

De straat wordt geheel opnieuw bestraat. Bij dit voorstel blijven er parkeerplaatsen op de Langendijk. Een aantal parkeerplaatsen vervalt, omdat daar groen komt. Dit haalt de snelheid uit het verkeer. Dit voorstel kreeg 18 van de 52 stemmen.

DIT IS HET WINNENDE VOORSTEL: voorstel 2A nieuwe bestrating zonder parkeren met apart voetpad

De straat wordt geheel opnieuw bestraat. Bij dit voorstel kun je niet parkeren op de Langendijk. Je mag wel laden en lossen. De plantenbakken halen de snelheid uit het verkeer. Er is een apart voetpad. Dit plan kreeg 20 van de 52 stemmen.

Voorstel 2B nieuwe bestrating zonder parkeren, shared space

De straat wordt geheel opnieuw bestraat. Bij dit voorstel kun je niet parkeren op de Langendijk. Je mag wel laden en lossen. De plantenbakken aan beide zijden van de straat halen de snelheid uit het verkeer. Het is shared space, auto te gast. Dit plan kreeg 14 van de 52 stemmen.

Hoe was de stemverhouding?

Totaal is er 52 keer gestemd. 34 stemmen is precies 2/3 van 52. Met 34 stemmen voor voorstel 2 is er dus een 2/3 meerderheid voor voorstel 2, maar niet voor A of B. Daarom worden alle drie de voorstellen met het aantal stemmen per voorstel aangeboden aan de raad in een raadsvoorstel.

In samenwerking met

Openingstijden Voorstraat 45
maandag: 10.00 - 12.00 uur
dinsdag: gesloten
woensdag: 10.00 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur
donderdag: 10.00 - 12.00 uur
vrijdag: 10.00 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Contact

Bureau Binnenstad Vianen
Voorstraat 45, Vianen
mail: info@bureaubinnenstadvianen.nl

Contactpersonen:
Jeannette Verplancke 06 83 104 323,
Irma Schouten 06 24 990 219

© 2018 Bureau Binnenstad Vianen | Ontwerp: Fecit Vormgevers bv