Zo gebruiken we de nieuwe Voorstraat

De Voorstraat in Vianen is vernieuwd en heeft een andere indeling. Dat is wennen. Ook is de inrichting nog niet helemaal af. Mensen ervaren de straat daardoor soms nog als rommelig en onveilig. Als de borden er staan en de straat helemaal af is, wordt dat beter. Zoals het er nu naar uitziet is de Voorstraat eind februari/begin maart klaar. Dan zijn alle fietsnietjes, prullenbakken, paaltjes en de nieuwe verlichting geplaatst, zijn de invalidenparkeerplekken in orde en de laad- en losplekken duidelijk aangegeven.

Kijk hieronder hoe we de Voorstraat gebruiken.

Verkeersregels op de Voorstraat

De nieuwe Voorstraat is winkelerf.  Rijdend verkeer is te gast! De maximumsnelheid is 15 km per uur. Bekijk de verkeersregels. Zo maken we samen veilig gebruik van de Voorstraat.

Verkeersregels, gezien van zuid (Grote Kerk) naar noord (Lekpoort): 

  1. Auto's, motoren, brommers rijden in één richting en links van de parkeerstroken.
  2. Fietsers rijden in twee richtingen en aan beide zijden van de parkeerstroken.
  3. Parkeren alleen in de blauwe zone (aangegeven met een blauwe lijn). Maximaal 1,5 uur met een parkeerschijf.
  4. Laden en lossen uitsluitend op laad- en losplekken (aangegeven met borden). Maximaal 15 minuten.

Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete. De Boa's delen nu nog ludieke waarschuwingskaarten uit, Als alle verkeersborden staan, worden dat serieuze bonnen. 

3 pleinen, Noordplein in lente en zomer regelmatig autovrij

Even gezellig bijkletsen kan op een terras of op een van de nieuwe bankjes. De nieuwe Voorstraat wordt zo ingericht dat er drie ‘pleinen’ ontstaan met meer ruimte voor ontmoeting. Het eerste plein is aan de zuidkant van de Voorstraat ter hoogte van het museum. Het tweede in het midden ter hoogte van de Rabobank bij de pomp. Het derde plein aan de noordkant loopt vanaf het stadhuis tot de Lekpoort. De pleinen zijn normaliter toegankelijk voor verkeer. 

Vanaf 2019 is het Noordplein vanaf mei tot en met september gesloten voor
gemotoriseerd verkeer vanaf vrijdagochtend 11.00 uur tot en met maandagochtend 06.00 uur. En in de gehele maand juli, elke dag vanaf 11.00 uur m.u.v. de maandag.
Tijdens de afsluiting mag je niet (brom)fietsen op het plein.

Lente en zomer water
pret

Plezier voor groot en klein op het plein

Waterelement Noordplein

Wat is er leuker dan spelen met water als het warm en zonnig is? Op het Noordplein komt een  waterelement. Dit waterelement wordt ook gebruikt voor het bewateren van de nieuwe bomen (waarschijnlijk lindes) in de Voorstraat. Provincie Utrecht betaalt zowel het waterelement als het (bewateringsysteem van de) bomen.

Nieuwe verlichting

Met de juiste verlichting komen winkels, horeca en monumenten veel beter tot hun recht. Een mooi verlichte Voorstraat is bovendien goed voor de veiligheid. De huidige lantaarnpalen maken plaats voor een ander verlichtingssysteem. 

• Overal komen hoge lichtpalen in stijlvol zwart, in lijn met het andere straatmeubilair. Op de pleinen staan de palen aan de buitenkant, op de hoeken. Op de middenstukken, bij de parkeerstroken staan ze op het voetgangersgedeelte. De lichtstralen hebben een breed bereik, daarom zijn er minder lichtpalen nodig dan het aantal lantaarnpalen dat we nu hebben. Dit zorgt voor een rustiger beeld van de Voorstraat.
• Dit nieuwe verlichtingssysteem is ook beter geschikt voor het mooi ophangen van de feestverlichting
• De bomen op de pleinen worden van onderen aangelicht met spots
• De poort van de Grote Kerk, de Lekpoort en het Stadhuis worden ook verlicht

Veelgestelde vragen

Waarom wordt de Voorstraat niet helemaal autovrij?

Het ontwerp voor de nieuwe Voorstraat is gemaakt in overleg met onder meer inwoners, ondernemers en de gemeente. Daarbij is zoveel mogelijk rekening gehouden met ieders wensen. Alle betrokkenen wilden een autoluwe binnenstad. Een autovrije binnenstad was – met name voor de ondernemers - nog een stap te ver. De auto is wel te gast, dus moet zich aanpassen aan voetgangers en fietsers.

Hoe gaat de gemeente de snelheidslimiet van 15 km handhaven?

Allereerst door de straat zo in te richten dat auto’s worden ‘gedwongen’ stapvoets te rijden. De auto is straks te gast in de Voorstraat. Voetgangers en fietsers maken de dienst uit. De auto moet zich hieraan aanpassen. Verder wordt de snelheid eruit gehaald doordat auto’s ‘meanderend’ aan de westkant van de straat rijden. Tenslotte gaan de boa’s actief toe zien op de handhaving van de snelheid.

Er komt geen stoep, is dat niet gevaarlijk?

In de nieuwe Voorstraat is de auto te gast. De auto mag alleen stapvoets rijden (15 km) en past zich aan, aan het tempo van voetgangers en fietsers. Hierdoor kun je je als voetganger of fietser veilig over straat.

Hoeveel parkeerplaatsen komen er terug?

Er komen in ieder geval 45 parkeerplaatsen terug (inclusief parkeerplaatsen voor invaliden). Als  bewoners en ondernemers dit aantal in de toekomst willen verminderen, kan dit eenvoudig worden aangepast.

De straat vernieuwen is leuk, maar hoe krijgen we de lege panden vol?

Gelukkig zijn er weer nieuwe ondernemers die leegstaande panden in de Voorstraat bevolken. Maar de leegstand is nog niet opgelost, dat klopt. En leegstand werkt natuurlijk niet mee aan een sfeervolle Voorstraat. Het volkrijgen van lege panden staat of valt bij een succesvolle samenwerking tussen pandeigenaren, ondernemers en gemeente. Allereerst zijn de pandeigenaren aan zet, zij moeten willen meebewegen. De gemeente kan en wil hierin faciliteren door samen te bekijken wat de mogelijkheden zijn, partijen aan elkaar te verbinden of de regelgeving te versoepelen. Er zijn al wel initiatieven om op deze manier de leegstand te verminderen.

Heeft u een goed idee? Laat het ons weten!

Home_Klooster Vianen

In samenwerking met

Openingstijden Voorstraat 45
maandag: 10.00 - 12.00 uur
dinsdag: gesloten
woensdag: 10.00 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur
donderdag: 10.00 - 12.00 uur
vrijdag: 10.00 - 12.00 uur en 14.00 - 16.00 uur

Aanmelden voor nieuwsbrief

Meld je aan en blijf op de hoogte van het laatste nieuws!

Contact

Bureau Binnenstad Vianen
Voorstraat 45, Vianen
mail: info@bureaubinnenstadvianen.nl

Contactpersonen:
Jeannette Verplancke 06 83 104 323,
Irma Schouten 06 24 990 219

© 2018 Bureau Binnenstad Vianen | Ontwerp: Fecit Vormgevers bv